PAPAGALUL KEA

Papagalul Kea trăieşte în zona muntoasă din sudul insulei Noua Zeilanda. Este unicul papagal care trăieşte la altitudinea de 1600 metri de la nivelul mării. Nu dispune de o paletă bogată de culori precum alte rase de papagali, fiind verde - maro. Sunt foarte gălăgioşi, se deplasează în stoluri. Această rasă de papagali nu este migratoare, se deplasează din zona unde locuieşte doar pentru a-şi căuta mîncare. Sunt foarte curioşi, se apropie fără teamă de maşinile şi corturile turiştilor în căutare de mîncare. Pentru curioyitatea şi sociabilitatea lor, papagalii Kea au fost numiţi "clovnii munţilor".

 

Papagalii amazonieni

Papagalii de Amazon isi au originea, dupa cum sugereaza si numele, In America de Sud. Arealul lor de raspandire se intinde din America de Sud, America Centrala, pana in Caraibe.


Sunt cunoscute 27 de specii de papagali de Amazon, dintre care unele sunt atat de prolifice incat, din pacate, localnicii le considera daunatoare si le combat. Alte specii, se afla deja in pragul disparitiei si pe plan mondial s-au luat masuri pentru conservarea lor, masuri care includ interzicerea comertului si programe de crestere si inmultire in captivitate.


Caracteristica lor principala care ii face atractivi este capacitatea de a imita sunete : alaturi de rudele lor de peste ocean, papagalii gri africani, amazonienii fac parte din selectul grup al papagalilor vorbitori.


Nu se stie cu exactitate daca sunetele imitate sunt intr-adevar un mijloc de comunicare ; ce se cunoaste insa este faptul ca amazonienii sunt deosebit de inteligenti, unele teste demonstrand ca se situeaza la acelasi nivel cu un copil de 3 ani ; ei sunt similari ca personalitate cu maimutele, sunt jucausi, foarte sociabili, se adapteaza la diferite conditii, si se ataseaza de stapan. Au o personalitate puternica, fiecare individ prezinta trasaturi specifice de caracter (unii sunt zgomotosi, certareti, altii blanzi, altii posesivi, etc).


In anumite circumstante ei pot deveni chiar agresivi, muscatura lor producand rani destul de serioase ; de aceea e bine ca stapanii sa isi inteleaga bine pasarea, sa ii cunoasca starile si sa nu o desconsidere.


Ei au nevoie de multa grija, atentie si afectiune, de aceea se poate spune ca un papagal amazonian nu poate fi crescut de oricine.


Capacitatea de a imitata sunetele si personalitatea lor difera de la specie la specie si de la individ la individ ; ele sunt pe de o parte native, dar un rol important il joaca si educatia si socializarea pasarii, incepand din prima parte a vietii.


Din dieta lor fac parte fructele si legumele, amestecuri de seminte, mancare speciala. Se vor evita cu grija ciocolata, cafeaua, sarea, alcoolul, grasimea, fructele de avocado si semintele de mar : toate acestea sunt toxice pentru amazonieni si pentru majoritatea pasarilor.


Mentinand aceasta dieta completata din cand in cand cu vitamine si minerale recomandate de medicul veterinar, cu multa dedicatie si afectiune, un papagal amazonian ne poate fi alaturi 40-60 de ani (recordul in captivitate este de 119 ani situatie in care ar trebui sa ne intrebam din timp cui il lasam mostenire).

 

Papagal amorez

Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?

Papagalii amorezi sunt vieţuitoare deosebit de active, curioase şi jucăuşe. Sunt păsări foarte sociabile şi se ataşează mult de stăpân. Nu sunt animale de companie pretenţioase. 

Durata de viaţă a acestora este cuprinsă între 15 şi 20 de ani.

De un de provin eu?

Papagalii amorezi se mai numesc şi pagagali agapornis (engl. lovebirds).  Au dobândit această denumire pentru că sunt păsări foarte ataşate de partenerul lor de viaţă. Papagalii amorezi sunt originari din Africa Centrală şi de Vest. Familia de papagali agapornis se împarte în 8 categorii, dintre care cei mai cunoscuţi sunt: rosella, fisher, personata şi nigrigenis.

Unde îmi place să trăiesc?

Papagalilor amorezi le place să benefieze de mult spaţiu, din acest motiv colivia trebuie să aibă dimensiuni mari (minim 45 x 55 x 45cm). Pe lângă hrănitor şi adăpător, în colivie trebuie să existe şi beţe sau crenguţe (de la pomii fructiferi). Jucăriile au un rol important în viaţa papagalului dumneavoastră: clopoţei, leagăne, crenguţe şi alte jucării confecţionate din materiale naturale. Lăsaţi-vă papagalul să zboare zilnic.

Cum să procedezi cu mine?

După perioada iniţială de acomodare cu noul mediu, aceasta fiind de cel mult 2 săptămâni, oferiţi-i ocazia papagalului să se obişnuiască cu dumneavoastră hrănindu-l direct din mână. După acest interval, puteţi să scoateţi papagalul din colivie. În această situaţie, veţi fi centrul universului său. Aveţi grijă să-i acordaţi suficientă atenţie papagalului, să vă ocupaţi de el şi să vă jucaţi împreună. Papagalul vă va răsplăti dragostea cu diverse manifestări menite să vă capteze atenţia. Papagalilor amorezi le place să facă baie, de aceea montaţi-le o cădiţă cu apă caldă sau un duş.

 

Ce-mi place să mănânc?

Papagalii amorezi se hrănesc cu amestecuri speciale, cu fructe şi legume de sezon. Puteţi să le daţi şi alune în coajă, arahide şi nuci. Completaţi-le hrana cu suplimente vitamino-minerale  şi oferiţi-le extract de cartilaj de sepia.

Menţine-mă în formă şi sănătos

Simptomele de boală la papagalii amorezi sunt următoarele: izolare, pene nearanjate şi lipsite de strălucire, ochii închişi permanent, ochi apoşi, somn îndelungat, strănut, pierderea interesului pentru mediul înconjurător, excremente moi sau cu modificări de culoare.

lovebird

Sănătate

Papagalul amorez este sănătos atunci când:

- ochii sunt uscaţi şi larg deschişi

- penele sunt curate şi aranjate

- excrementele nu au culoarea şi consistenţa modificate

- are nările uscate şi curate

- ghearele nu sunt prea lungi

- nu prezintă umflături sau răni vizibile

- este energic şi cu un apetit 

lovebird2

Înmulţirea

Dacă aveţi atât mascul, cât şi femelă, trebuie să le montaţi în colivie o căsuţă pentru dormit şi un cuib. Papagalii amorezi ajung la maturitate la vârsta de 8 luni, dar se recomandă împerecherea după vârsta de 12-15 luni. Femela depune circa 3-8 ouă. Perioada de incubaţie durează 22-25 zile. Deseori, şi masculul va cloci ouăle. Puii vor părăsi cuibul după 38-50 zile şi după alte 2 săptămâni vor fi independenţi.


Sunt un animal sociabil?

Papagalii amorezi sunt păsări extrem de sociabile. Se recomandă să fie crescute în pereche. Dacă aveţi un singur papagal, trebuie să îi acordaţi aceeaşi atenţie pe care ar fi primit-o şi de la partenerul său. Pe de altă parte, papagalii amorezi sunt destul de agresivi şi nu se recomandă să îi puneţi la comun cu alte păsări. Trebuie să aveţi grijă ca perechea dumneavoastră de papagali să se “înţeleagă” bine.